stichting
contact

Maart 2016 - Hoe gaat het met onze projecten?

Waterproject: Bundung Mauritanie Six Junction Ward en de 9 taps

Zie ook het verslag van maart 2015.

Tijdens dit bezoek zijn de watertaps waar wij vorig jaar geld voor hebben gegeven officieel opgeleverd. De bewoners van diverse wijken hebben het afgelopen jaar zelf hun eigen taps aangelegd onder toezicht van onze Gambiaanse stichting ACIP en Nawec het waterbedrijf. Daar het niet mogelijk was, gezien mijn korte verblijf, om iedere tap officieel over te dragen, had men 1 ceremonie georganiseerd op het terrein van De Garage in Bundung Mauritanie Six Junction Ward. Hierbij waren alle toezichthouders van de andere taps uitgenodigd en vele bewoners waren aanwezig. De blijdschap straalden van hun gezichten af. Alles ging heel formeel, vele sprekers, journalisten en de landelijke TV waren erbij. Vele dankwoorden werden er uitgesproken.

Het terrein van De Garage van Bundung Mauritanie Six Junction Ward is een soort tussenhalte waar de lokale busjes een stop houden om vervolgens naar een volgende grote stad te rijden. Op dit terrein is ook een kleine markt voor de passagiers waar groenten en fruit worden verkocht. Tot nu toe kon men daar geen water tappen.

Voor de ceremonie had men het hele terrein ontruimd en was het terrein voorzien van stoelen. Op dat moment had je niet het idee dat hier een bushalte was. Het terrein was in 4 groepen verdeeld. Het hoofdpodium met alle belangrijke gasten, links zaten de dames, rechts de mannen en recht voor het podium zat de jeugd.

De andere dag passeerde ik de bushalte en ben toen even gestopt om naar de watertap te kijken. Tijdens de opening was het erg druk, gebeurde er zoveel en ik wilde het graag ook in goed daglicht zien. Dat wat ik toen zag was zo bijzonder, zoveel bedrijvigheid, de bussen stonden er weer en de markt had ook veel bezoekers. Vele mensen waren hun watercontainers aan het vullen bij onze tap. Dat gaf een heel goed gevoel.

Ook nu hebben wij weer een wijk blij kunnen maken door geld (€ 530) te geven voor een watertap. Deze wordt onder toezicht van ACIP aangelegd zodra het materiaal binnen is.

Mede dank zij onze maandelijkse sponsors, de Godfried Bomansschool en MOV hebben wij dit kunnen realiseren.

Vrouwenproject: Bundung Mauritanie Six Junction Ward

Het is algemeen bekend dat vrouwen in Gambia erg actief zijn, zorg voor hun gezinnen en velen proberen een eigen bedrijfje op te zetten. Alleen het geld ontbreekt vanwege de armoede. Vorig jaar hebben wij een aantal vrouwenorganisaties voorzien van materialen zoals maalmachines. Dit jaar hebben wij een bedrag uitgetrokken om 10 dames een startkapitaal te geven om een bedrijfje op te starten. Alle 10 kregen 3000 Dalasi dat is omgerekend ongeveer € 70,--. Het lijkt niet veel maar voor Gambiaanse begrippen is het een aardig startkapitaal. Na 6 maanden geven ze het geld terug (uit de winst die zij maken) en krijgen de volgende vrouwen de mogelijkheid om iets op te starten. Het geld circuleert dus. Dit zal ook weer goed in de gaten gehouden worden door onze Gambiaanse stichting ACIP.

Jeugdproject: 6 voetbalteams voorzien van sportkleding

Ook de jeugd van Bundung Mauritanie Six Junction Ward is heel actief en zij richten zich vooral op de toekomst met hun jeugdorganisaties. Ze zijn actief bezig met het schoonhouden van hun gebied, geven voorlichting op scholen, organiseren festiviteiten/bijeenkomsten om de andere jongeren bewust te maken van een betere, schonere en gezonde toekomst.

Dit jaar hebben wij besloten om eens iets voor hen terug te doen en ook om ze verder te stimuleren door te blijven gaan met dat wat zij nu doen. Wij hebben voor 6 voetbalteams sportkleding gekocht. Voetballen in Gambia kan je eigenlijk zien als een van de weinige ontmoetingsplekken voor jeugd. Veel anders is er niet, er zijn geen jeugd sociëteiten of verenigingen zoals hier in Nederland.

Schoolproject in Batelling

Vorig jaar hebben wij geld gegeven om de buitenkant van de school in Batelling te renoveren. De bewoners van dit dorp, gelegen in het achterland bij Kiang West, hebben goed werk afgeleverd. De muren zien er weer schitterend uit.

Naast deze school staat een dependance: een kleine bibliotheek en een extra klaslokaal. Tijdens het laatste regenseizoen is helaas door een storm het dak ernstig beschadigd. Hierdoor kan er niet meer gebruik gemaakt worden van deze ruimtes. De kosten voor reparatie van het dak bedragen ongeveer € 750,--.

Dit geld hebben wij ter beschikking gesteld en komende maanden zal er met man en macht hieraan gewerkt worden.

Health Centre Batelling

Ook dit jaar hebben wij dankzij Drogisterij Vergulde Gaper het Health Centre kunnen voorzien van paracetamol en ibuprofen. Bij het overhandigen werd er gelijk notitie gemaakt hoeveel pillen het waren (3600 pillen). Gelijker tijd werd er genoteerd hoeveel dit bij verkoop op zou brengen. De volwassen patiënten kunnen per keer 4 pillen kopen voor 5 Dalasi (€ 0,10). Van deze opbrengst wordt dan weer medicatie gekocht voor kinderen en een gedeelte wordt gebruikt voor het aanschaffen/vervangen van materialen zoals bv verband, een bloeddrukmeter etc. Op deze manier houden ze het Health Centre zelf draaiende. Zelfredzaamheid staat bij onze Stichting voorop.

Zoals al eerder is geschreven is er een grote behoefte aan een ambulance. Hiervoor hebben wij op dit moment € 1300,-- beschikbaar, mede opgebracht door onze sponsor Caecilia van Wijnsberghe. Helaas is dit bedrag nog niet voldoende. We hebben ongeveer € 2500,-- nodig om dit te kunnen realiseren.

Onze sponsor Caecilia maakt en verkoopt sleutelhangers voor dit project. Deze sleutelhangers zijn te bestellen via haar facebook pagina.

Hot News

19-02-2021 - Fatu geslaagd!

Zo juist ontangen we bericht dat Fatu is geslaagd voor haar certificaat. Proficiat!

Update hulppost Batelling

Iedere 2e dinsdag komen er artsen en verpleegsters van het General Hospital uit Kwinella om kinderen van 1 tot 5 jaar te consulteren.  Ook de zwangere vrouwen worden dan gecontroleerd.

Benefiet concert

Zondag 16 februari was er een benefiet concert waarvan de baten ten goede kwamen aan onze projecten in Gambia. Het werd een wervelend concert met stormachtige toejuichingen van "Dennis" en een opbrengst van € 251.00.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

In verband met nieuwe verplichtingen die aan ANBI organisaties zijn gesteld per 1 januari 2021, treft u hier een jaarlijks financieel verslag aan.

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door Westland Hosting
Webdesign BJ Ruiterkamp