stichting
contact

Verslagen

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen bij de verschillende projecten van de Stichting Muzikale Vrienden van Gambia. U vindt hier verslagen van de stichting en haar donateurs van de persoonlijke bezoeken die zij hebben afgelegd in Gambia.

In het najaar van 2019 werd de eerste steen gelegd voor de omheining van de school. Een project dat tot stand is gekomen door de financiële steun van het MOV Monster. In het verslag van oktober 2019 kon u hier al over lezen. Een vervolgbezoek aan de school in 2020 kon helaas niet doorgaan in verband met Corona. Er werd toen al druk gewerkt aan de opbouw van de omheining en het binnen die omheining brengen van de toiletten. Een fotoverslag daarvan vindt u terug in de fotogalerij "2020-Werkzaamheden aan de school in Batelling". Inmiddels is het project afgerond en kan het eindresultaat getoond worden.

meer ...

Iedere 2e dinsdag komen er artsen en verpleegsters van het General Hospital uit Kwinella om kinderen van 1 tot 5 jaar te consulteren.  Ook de zwangere vrouwen worden dan gecontroleerd.

meer ...
metselwerk

Sinds 19 maart jl. heeft de Gambiaanse regering besloten tot een Lock down vanwege Corona. Dit hield in dat de toeristen het land uit moesten, de grenzen dicht gingen en ook de hotels, winkels, scholen en supermarkten moesten sluiten.

Op dat moment was ik in Gambia voor het schoolproject in Batelling. Overhaast moest ik het land hierdoor verlaten via een repatriëringsvlucht. De geplande afspraken in Batelling heb ik hierdoor af moeten zeggen. Wel heb ik het laatste bedrag ad € 3000,00 (geschonken door MOV Monster) nog op tijd naar de bank kunnen brengen zodat het project door kon gaan.

Vanaf dit moment is er alleen nog maar communicatie via WhatsApp. Wekelijks werd ik op de hoogte gehouden en regelmatig kreeg ik foto’s doorgestuurd over de voortgang van ons schoolproject. Foto’s hiervan zijn te vinden in het tabblad foto’s.

meer ...

Ambulance Batelling

Al een paar jaar werd aan Stichting Muzikale Vrienden gevraagd of er een mogelijkheid was om een ambulance te leveren voor Batelling. Dit dorp ligt in de Lower River Region, in het achterland dus.

Vervoer van zieken gaat daar via een kar met een ezel of achter op een motor, vastgebonden met een riem. Dit is zeker niet goed voor vrouwen die moeten bevallen en vaak gebeurde het dat zij onderweg een miskraam kregen. De afstand naar het ziekenhuis is ruim 6 km.

meer ...

Watertap in Tallinding.

Op verzoek van MOV Monster heb ik een bezoek gebracht aan Tallinding alwaar wij een watertap geplaatst hebben iov MOV. Zoals ik al eerder vermeld heb in een verslag, wordt deze watertap door ongeveer 2000 mensen gebruikt.

1 watertap is te weinig voor dit dorp en daarom heeft MOV Monster besloten € 300,-- mee te geven voor een 2e watertap.

In dit dorp halen mensen hun water nog steeds uit waterputten. Dit water komt uit de rivier The Gambia. Het water van deze rivier is sterk vervuild en zeer slecht voor de gezondheid. Er zijn helaas geen andere mogelijkheden op dit moment. Wij gaan ons best doen om in de toekomst in dit dorp ook meerdere watertaps te plaatsen.

meer ...

Watertaps in Tallinding, Bundung Borehole en Bundung Six Junction.

Tijdens mijn verblijf in november mocht ik deze watertaps (die in juni gesponsord zijn) officieel openen. Zoals gebruikelijk gaat dit gepaard met een feestelijke meeting. Dankwoorden worden uitgesproken door de bewoners en de uitgenodigde notabelen. Bij de opening van de watertap bij Bundung Six Junction was dit keer zelfs de Burgemeester aanwezig.

 

meer ...

Drie nieuwe watertaps geschonken door MOV

Tijdens mijn bezoek mocht ik 3 watertaps aanbieden in Gambia ter waarde van € 710,-- geschonken door MOV. Ze zijn betaald en in bestelling. Foto’s van de watertaps volgen later zodra de materialen geleverd zijn en de taps zijn aangelegd. De bewoners en de omwonenden van de compounds waar de taps geplaatst zullen worden zijn inmiddels in kennis gesteld.

meer ...

Officiële opening watertaps

Op 4 maart vond de officiële opening plaats van de 2 watertaps die geschonken zijn in november 2017.

Zoals altijd gaat dit gepaard met veel woorden van dank. Het festijn wordt gehouden op een kruising, waar iedereen bijeenkomt en die voor het verkeer tijdelijk is afgesloten. Daarna volgde er een bezoek aan de 2 compounds waar de taps geplaatst zijn.

Van de opening werd ook verslag gedaan in de Gambiaanse pers.

meer ...

Batelling: school en eerstehulppost

Voordat wij naar Batelling vertrokken heb ik samen met een van de sponsors, Caecillia van Wijnsberghe, inkopen gedaan voor de school bij een groothandel in Gambia. Dit resulteerde in een grote hoeveelheid aan schoolmaterialen o.a. 75 puntenslijpers, 160 potloden, gummetjes, 75 linialen, krijtjes, 600 schriften en nog veel meer zoals op de foto’s te zien is. Hier kunnen ze zeker 1,5 jaar mee vooruit.

Op verzoek van de docenten hebben wij ook stoffen gekocht, zodat er nieuwe uniformen gemaakt kunnen worden. De huidige uniformen zijn totaal versleten en zelf heeft men geen geld hiervoor. Je zou zeggen dan maar geen uniformen, maar dit is nu eenmaal traditie in heel Gambia.

meer ...

Batelling: een nieuw dak

Zie ook het verslag van maart 2016.

Vorig jaar moesten wij melden dat de dependance van de school in Batelling onbruikbaar was geworden door storm schade aan het dak. In deze dependance waren de bibliotheek en een leslokaal gevestigd. We hebben toen een bedrag van € 750,00 beschikbaar gesteld voor herstel. Inmiddels is het herstel voltooid en kan de dependance weer gebruikt worden.

meer ...

Waterproject: Bundung Mauritanie Six Junction Ward en de 9 taps

Zie ook het verslag van maart 2015.

Tijdens dit bezoek zijn de watertaps waar wij vorig jaar geld voor hebben gegeven officieel opgeleverd. De bewoners van diverse wijken hebben het afgelopen jaar zelf hun eigen taps aangelegd onder toezicht van onze Gambiaanse stichting ACIP en Nawec het waterbedrijf. Daar het niet mogelijk was, gezien mijn korte verblijf, om iedere tap officieel over te dragen, had men 1 ceremonie georganiseerd op het terrein van De Garage in Bundung Mauritanie Six Junction Ward. Hierbij waren alle toezichthouders van de andere taps uitgenodigd en vele bewoners waren aanwezig. De blijdschap straalden van hun gezichten af. Alles ging heel formeel, vele sprekers, journalisten en de landelijke TV waren erbij. Vele dankwoorden werden er uitgesproken.

meer ...

Waterproject

Gerealiseerd door sponsoring van de Godfried Bomansschool en Recycling 's-Gravenzande.

Bij aankomst in Gambia hebben wij eerst het sponsorgeld omgewisseld in Dalasi. Dit kostte wel even tijd want de omwisselbureau’s hebben geen geldtelmachines. Vervolgens zijn we naar de bank gegaan om alles op onze Gambiaanse bankrekening te zetten totdat de overdracht zou plaatsvinden.

meer ...

In juli 2014 heb ik de Vierdaagse van Nijmegen gelopen: vier maal 50 km. Tijdens mijn loop-actie heb ik € 1.250,00 binnen gehaald.

Een gedeelte hiervan wilde ik voor het schooltje in Kiang Batelling gebruiken. Samen met Sulayman (contactpersoon in Gambia) en mijn man Johan van Wijnsberghe hebben wij in Gambia schoolspullen gekocht.

We werden door de bewoners weer zingend welkom geheten bij aankomst in Batelling, al trommelend op jerrycans om aan te geven hoe welkom we waren. Daarna werden we toegesproken in een kring door alle belangrijke personen.

meer ...

Op verzoek van onze Stichting ACIP in Gambia zijn we dit jaar gaan zoeken naar sponsors voor het waterproject in Bundung.

Hier wordt nog steeds water uit putten gehaald die her en der verspreid staan. Men zou graag enkele watertaps hebben, hetgeen hygiënischer is en minder zwaar werk.

meer ...

Onze reis naar Kiang Batelling was dit keer heel speciaal. We gingen het eindresultaat bewonderen van het Health Centre dat (met toezicht) door de bewoners van het dorp zelf gebouwd is. Zonder dat toezicht was het echt niet mogelijk, de coördinatie was daarom heel belangrijk en die werd gedaan door ACIP, de Gambiaanse stichting waar mee samen gewerkt wordt.

meer ...

Op 10 april ben ik weer naar Gambia gegaan om te kijken hoe het er voor stond met de bouw van ons Health Centre in Batelling.

De bouw verloopt goed en het blijkt solider gebouwd te worden dan wij verwacht hadden. Ook de grootte van het gebouw verbaasde mij. Er is door de mannen rekening gehouden met de warmte dus hebben ze het gebouw wat verhoogd, hetgeen wel wat extra materiaal gaat vergen. Dus dit keer geld gegeven om meer zand, cement en grind te kopen.

meer ...

In november 2012 zijn we gestart met het bouwen van de eerste hulppost in Batelling (Kiang Lower River Region). Dat dit noodzakelijk was kunt u zien op eerdere foto's via de knop hieronder.

Voordat ik in november mijn bezoek aan het dorp bracht waren de bewoners al begonnen met het maken van de bouwstenen. Schitterend om te zien als alle stenen liggen te drogen in de zon.

meer ...

Schoolkeuken voor Kubuneh

Dankzij een donatie van de Pelgrimshoeve uit Zoetermeer konden we starten met een keuken voor de school in het dorp Kubuneh. Leerlingen zullen dan altijd verzekerd zijn van in ieder geval één maaltijd per dag. Ook zullen we medicijnen gaan leveren voor de school die kampt met veel leerlingen die sterven aan malaria.

meer ...

Medicijnkast met inhoud voor Kiang

Dank zij een donatie van 100 euro van MOV Monster heeft onze stichting in april het volgende ondernomen:

In Gambia hebben we een timmerman in Bundung een medicijnkast laten bouwen voor het "ziekenhuisje" in Kiang. Ziekenhuis kan je het eigenlijk niet noemen, het is een oud huisje met 2 kamers en een tafel en een bankje. Medicijnen en verband waren er niet.

Dank zij deze donatie, waarvan de kast en verbandmiddelen zijn gekocht, een verbandkist gedoneerd door Van Meerkerk Verzekeringen en 40 doosjes paracetamol gedoneerd door Drogist de Vergulde Gaper, hebben wij een gevulde mooie kast kunnen brengen naar het dorp.

meer ...

Kubuneh - Na een overweldigend ontvangst bij het binnenkomen in Kubuneh zijn we onder begeleiding van de Musical Friends of Kubuneh en dansende en zingende vrouwen lopend naar de Founderswoning gegaan. Daar werden we ontvangen door de Imam en de Aikalo. Vervolgens zijn we naar de bananentuin gelopen. De tuin lag er schitterend bij. De bananenbomen waren vol trossen bananen.

Na het bezoeken van de tuin zijn we naar de meetingplaats gegaan en daar volgde het volgende welkom door de dorpsoudsten en het team van Kubuneh die het hele project daar onder controle houdt. Nadat de sprekers hun verslag hadden gedaan van de afgelopen periode kwamen zij met hun *verrassing*.

meer ...

Het werd weer eens tijd om te gaan kijken hoe het met de bananenplantage ging, dus op 3 december richting Gambia. Tijdens mijn 1e bezoek aan Kubuneh, bleken de 3 waterputten ingestort te zijn tijdens het afgelopen regenseizoen. Het water in de putten was minimaal. Er moest worden gezocht naar nieuwe oplossingen. Zo besloten we een van de putten te voorzien van een wand van cement en een waterpomp.

meer ...

In augustus hoorde ik via via dat een dame uit Brabant naar Senegal zou gaan. Zij heeft daar een aantal projecten. Om in Senegal te komen moet men vliegen op Banjul (Gambia) . Ik heb haar gebeld en gevraagd of zij 500 euro mee wilde nemen. Zij vertelde dat ze 2 dagen later al zou vertrekken. Helaas redde ik het niet om op tijd geld bij haar te brengen. Toch was deze dame zo lief geld mee te nemen (van haar eigen rekening) zodat ik het later kon storten. Op Banjul stonden 2 vrijwilligers van mij haar op te wachten om het geld in ontvangst te nemen.

Geweldig dat een totaal onbekend iemand deze moeite voor onze stichting wilde doen.

meer ...

Het meneertje van den tax

Bij aankomst in Gambia heb ik nogal wat problemen gehad op het vliegveld in Banjul. In Nederland verliep alles gladjes, geen enkel probleem. Tijdens het scannen in Banjul ontdekte men elektronica (mobieltjes) in mijn koffer en ja hoor, ik werd aangehouden en zou niet door mogen zonder eerst tax betaald te hebben. Ik heb op een nette manier geprobeerd uit te leggen wat de bedoeling was van deze mobieltjes die ik bij mij had, maar geen enkel pardon van de heren. Men wilde dat ik ruim 200 euro zou betalen voor het invoeren van deze *Merchandising*.

meer ...

Het eerste project is gerealiseerd!!! Op 22 november 2008 is deze Jeep Cherokee aangekocht op een veiling in Bakau te Gambia. De Jeep is een gift van de Stichting Muzikale Vrienden van Gambia aan de vrijwilligers van de Association for Local Self Reliance (ALSRE thans ACIP).

meer ...

Op 16 juni 2008, was het dan zover. Om 16.00 uur is de akte van oprichting getekend bij notariskantoor Westland Partners in Naaldwijk. Dit notariskantoor heeft alles geheel kosteloos gedaan.

meer ...

Op 11 april, na bijna 2 uur vertraging, eindelijk geland op het vliegveld in Banjul. Daar werd ik verwelkomd door diverse mensen die ik de vorige keer ontmoet had. Gelukkig kent iedereen elkaar in Gambia (althans daar lijkt het wel op) en werd ik voor 50 Dalasis door de douane geloodst. Buiten zou mijn auto klaar staan…… echter er was geen druppel benzine te krijgen in Gambia, dus geen auto. Ik heb mijn weg maar vervolgd met de bus van het reisbureau. Bij de benzinestations zaten 50 tot 100 mensen bovenop hun gele jerrycans te wachten op benzine…. 3 dagen lang!!! Geen benzine betekent geen inkomsten en bijna geen vervoer voor de Gambianen. Veel Gambianen zijn afhankelijk van hun “taxi-inkomsten".

meer ...

Het land waar ik een deel van mijn hart heb gelaten
De straten vol armoe, sommige krotten verlaten
Kinderen rennend achter auto’s aan, gillend om snoep
Langs de weg niets anders als troep

meer ...
Hot News

Omheining school

In het najaar van 2019 werd de eerste steen gelegd voor de omheining van de school. Een project dat tot stand is gekomen door de financiële steun van het MOV Monster.

Licht in de duisternis

Door middel van een zonnepaneel is er een stroomvoorziening in de EHBO-post gerealiseerd.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

In verband met nieuwe verplichtingen die aan ANBI organisaties zijn gesteld per 1 januari 2021, treft u hier een jaarlijks financieel verslag aan.

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door PC Westland Service
Webdesign BJ Ruiterkamp