stichting
contact

Oktober 2019 - Ambulance voor Batelling, schoolproject en Eerste Hulp Post

Ambulance Batelling

Al een paar jaar werd aan Stichting Muzikale Vrienden gevraagd of er een mogelijkheid was om een ambulance te leveren voor Batelling. Dit dorp ligt in de Lower River Region, in het achterland dus.

Vervoer van zieken gaat daar via een kar met een ezel of achter op een motor, vastgebonden met een riem. Dit is zeker niet goed voor vrouwen die moeten bevallen en vaak gebeurde het dat zij onderweg een miskraam kregen. De afstand naar het ziekenhuis is ruim 6 km.

Wij hebben gezocht naar mogelijkheden en uiteraard naar geld hiervoor om het te kunnen realiseren.

Uiteindelijk kwam ik terecht bij de Antwerpen-Banjul Challenge en vonden we een team die dit wel voor ons wilde realiseren, maar helaas in oktober 2018 moesten zij het uitstellen tot oktober 2019 om vervolgens ook dit jaar op het laatste moment alles af te zeggen. Dit tot groot verdriet van de bevolking maar ook voor ons.

Gelukkig dacht de organisator van de Challenge, Cor de Bresser van Helping Hands Vzw, met ons mee. Deze stichting kocht een auto en stelde deze ter beschikking voor de bevolking van Batelling. Cor is samen met Charles Schrauwen en Bernard Armakye, als Team Narrus, de reis naar Gambia gestart op 5 oktober.

Meer over de Antwerp-Banjul Challenge en Team Narrus vindt u op deze pagina.

Na 3 weken was het eindelijk zo ver en arriveerden zij op 24 oktober in Banjul. Het was een groot onthaal. Zij zouden rond 13:00 uur arriveren, maar door omstandigheden kwamen zij pas rond 15:00 uur aan. Het wachten in de hete zon was het wel waard. Want wat was de auto mooi en zonder problemen hebben ze ruim 7200 km gereden om voor Batelling een grote wens te vervullen.

Ook waren enkele sponsors met mij meegereist naar Gambia om bij deze aankomst aanwezig te zijn. Caecilia en Johan zouden n.l. mee betalen aan het ombouwen van de auto.

Druk op de knop hier onder voor meer foto's van de aankomst.

Aangezien Team Narrus na enkele dagen weer terug naar huis zou vliegen was het voor hen niet mogelijk om zelf de auto/ambulance af te leveren in Batelling. Zij kregen dan ook tijdens de inhuldiging bij binnenkomst van het bestuur van de Batelling Future Foundation een certificaat van dankbaarheid overhandigd.

Op 29 oktober werd de auto op het vliegveld van Banjul overgedragen aan onze stichting, zodat wij uit naam van Helping Hands Vzw de auto konden overhandigen aan de bevolking van Batelling. Op dat moment hadden we nog maar een paar dagen de tijd om de auto klaar te maken ofwel om te bouwen tot ambulance.

Die taak lag bij mijn co-worker Sulayman en ik moet zeggen dat hij er vaart achter heeft gezet, want op 2 november zou de overdracht plaats moeten vinden in Batelling. Gelukkig hadden we voor die tijd al het nodige uitgezocht wat hier allemaal voor nodig was. Ook moest het nodige geregeld worden bij diverse Departementen. Dat liep niet van een leien dakje maar op zijn Gambiaans. Maar alles is uiteindelijk goedgekomen.

De overdracht in Batteling

Op 2 november zijn we in alle vroegte vertrokken naar Batelling. De ambulance was er klaar voor en wij ook. Samen met een hele delegatie waaronder sponsors, co-workers en journalisten hebben we de reis van bijna 3 uur gemaakt om vervolgens binnengehaald te worden als koningen in Batelling. De bewoners waren zo ontzettend blij en dankbaar. Na zoveel jaar kwam er eindelijk een ambulance.

Er stond die dag een hele ceremonie gepland. Aanwezig waren diverse bestuurders van naastgelegen dorpen, afgevaardigden van diverse Departementen en uiteraard de gehele bevolking. Speeches van dankbaarheid en ook wij kregen certificaten uitgereikt. De afgevaardigde van het Departement of Health gaf zijn goedkeuring, hij was zeer tevreden over de ambulance. Hij benadrukte ook dat hiermee vele mensenlevens gered kunnen worden. En dat was ons doel. Missie geslaagd dus. Dit was ook duidelijk te zien op diverse TV-kanalen en in de kranten.

Een overzicht hiervan vind u op de Media pagina.

Schoolproject Batelling

De schoolkinderen stonden op 2 november ook aan de rand van het dorp om ons op te wachten en welkom te heten.

Tijdens de ceremonie van de ambulance werd ook grote dank uitgesproken voor het schoolproject dat wij diezelfde dag zouden starten. Dit project bestaat uit renovatie van de huidige school. Er zal een omheining gebouwd worden, een schooltuin aangelegd worden en er komen 2 toiletten voor de school. Dit project zal ongeveer € 8000,-- gaan kosten en wordt geheel gesponsord door MOV Monster van de opbrengsten van de Vastenaktie 2019 en uit de acties van kledinginzamelingen.

De huidige situatie van de school is niet veilig is voor schoolkinderen, de veestapel loopt over het terrein, kinderen kunnen weglopen en worden afgeleid.

De schooltuin die binnen het terrein wordt aangelegd zal gebruikt worden om groenten te telen voor de lunch van de schoolkinderen. Op dit moment krijgen ze alleen maar kale rijst te eten als schoollunch. Met het verbouwen van hun eigen groenten kunnen ze straks gevarieerd eten plus kan hetgeen wat over is verkocht worden aan de bewoners, zodat ook de school straks een eigen kleine opbrengst heeft voor andere activiteiten. Nu leveren wij nog jaarlijks schoolmaterialen aan, maar dat zal dan in de toekomst hopenlijk niet meer nodig zijn.

We zijn nu gestart met de omheining en in maart 2020 komen de toilettten aan de beurt en de schooltuin.

Voor de omheining zijn mallen gekocht om zelf stenen te maken. Dit zal allemaal door de bewoners zelf gedaan worden. Hun inzet is enorm mag ik wel zeggen en het geheel staat onder toezicht van de Batelling Future Foundation en de Commissie van Development van Batelling. Zij zullen ons regelmatig op de hoogte stellen van de vooruitgang van dit project.

Als voorzitter van de Stichtig Muzikale Vrienden van Gambia had ik de eer de eerste steen te mogen leggen, samen met een afgevaardige van het Departement of Education.

Van MOV Monster had ik op deze reis alvast € 6000,00 meegekregen. Dit heb ik uit veiligheid op de dag van aankomst gelijk omgewisseld bij een wisselkantoor voor 336.000 Dalassi om dit vervolgens meteen naar de bank te brengen.

Het bankafschrift heb ik overhandigd aan mijn co-worker Sulayman en deze zal samen met mijn co-worker van Batelling, Ebrima, het geld beheren. Het bedrag gaat niet in ene keer naar het dorp zelf. Zodra er geld nodig is voor materialen zullen zij dit samen van de bank halen en ervoor zorgen dat alle aanschaf goed verloopt. Zo blijft er een goede (dubbele) controle op de uitgaven.

Mutsjes, medicatie en borstkolfmachine

Vaak krijg ik de vraag waarom ik mutsjes mee neem naar zo'n warm land als Gambia. Ik doe dit op hun eigen verzoek. Te vaak zijn er vroeggeboortes en om deze baby’s warm te houden hebben zij dit nodig. Deze mutsjes zijn daar bijna niet te verkrijgen.

Dankzij vele Westlandse dames kon ik dit keer bijna 300 mutsjes afleveren aan onze Eerste Hulp post in Batelling en bij het General Hospital en Bundung Maternal & Child Health Hospital in Bundung. Voor dit laatste ziekenhuis had ik ook een borstkolfmachine bij mij. Wat waren zij daar blij mee, want zoiets hadden zij nog niet. Dus als er mensen zijn die dit lezen en thuis ook zo’n machine hebben, laat het ons weten. Wij nemen het graag mee naar Gambia.

Voor onze Eerste Hulp post in Batelling had ik ook nog de nodige paracetamol en Ibuprofen bij me.

Tot slot heb ik namens 2 vrienden van mijn moeder wederom geld mogen brengen naar 2 doofstomme mensen, die hiermee voor een paar maanden hun kraamhuur kunnen betalen.

Hot News

19-02-2021 - Fatu geslaagd!

Zo juist ontangen we bericht dat Fatu is geslaagd voor haar certificaat. Proficiat!

Update hulppost Batelling

Iedere 2e dinsdag komen er artsen en verpleegsters van het General Hospital uit Kwinella om kinderen van 1 tot 5 jaar te consulteren.  Ook de zwangere vrouwen worden dan gecontroleerd.

Benefiet concert

Zondag 16 februari was er een benefiet concert waarvan de baten ten goede kwamen aan onze projecten in Gambia. Het werd een wervelend concert met stormachtige toejuichingen van "Dennis" en een opbrengst van € 251.00.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

In verband met nieuwe verplichtingen die aan ANBI organisaties zijn gesteld per 1 januari 2021, treft u hier een jaarlijks financieel verslag aan.

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door Westland Hosting
Webdesign BJ Ruiterkamp