stichting
contact

November 2018 - Watertaps, geschonken door MOV, feestelijk geopend.

Watertaps in Tallinding, Bundung Borehole en Bundung Six Junction.

Tijdens mijn verblijf in november mocht ik deze watertaps (die in juni gesponsord zijn) officieel openen. Zoals gebruikelijk gaat dit gepaard met een feestelijke meeting. Dankwoorden worden uitgesproken door de bewoners en de uitgenodigde notabelen. Bij de opening van de watertap bij Bundung Six Junction was dit keer zelfs de Burgemeester aanwezig.

 

Inmiddels hebben wij al zoveel watertaps mogen en kunnen plaatsen en voorlopig zijn we nog niet klaar. Wellicht overbodig om te melden, maar zonder hulp van de bewoners zelf is het niet mogelijk om tegen lage kosten de watertaps te plaatsen. Iedereen zet zich in, ze graven zelf de geulen voor de leidingen etc. Zouden wij deze taps aan laten leggen dan zou het een vermogen kosten.

Dit keer was ik erg onder de indruk van de watertap in Tallinding. Tallinding ligt vlak bij de rivier de Gambia. Het water uit de gebruikelijke waterputten is daardoor erg zout en ongezond voor dagelijkse inname. Deze putten zijn niet afgeschermd dus daardoor ook nog eens vervuild met stof. Met het plaatsen van de watertap in Tallinding kunnen nu 2000 bewoners gebruik maken van schoon drinkwater. Van dit grote aantal gebruikers schrok ik, want normaal maken ongeveer 500 mensen gebruik van 1 watertap. Dagelijks staan de mensen in Tallinding in een zeer lange rij voor water. Heel vaak worden kinderen hiervoor ingezet, zodat de moeders verder kunnen gaan met hun werkzaamheden thuis. Ze gaan wel regelmatig even kijken of ze al bijna aan de beurt zijn.

Om deze watertap heen wordt een muur geplaatst (een gedeelte staat er al) en er komt nog een deur in om te voorkomen dat baldadige langslopende jeugd de kraan open zetten. Deze watertap staat namelijk op een erg drukke kruising. In ieder geval gaan we er voor zorgen dat er zo snel mogelijk een 2e watertap bij komt.

Sky Bleu Nursery School in Latrikunda

De directeur van deze school had voor mijn vertrek een verzoek ingediend bij mijn co-worker Sulayman met de vraag of er een mogelijkheid was om een waterdrukverhogingspomp te realiseren. De school heeft wel stromend water maar de afstand naar de hoofdleiding is zo ver dat er onvoldoende druk is om goed stromend water te kunnen hebben. Zeker gedurende de schooluren als iedereen in de omgeving gebruik maakt van het waternet. Ze hebben wel een tank waar het water in de avonduren wordt opgeslagen maar dat is voor overdag niet voldoende. De kosten van deze pomp kwamen op ongeveer 120-150 euro. Wij hebben het verzoek ingewilligd en samen met vrijwilligers is de pomp aangelegd.

Babymutsjes Kraamkliniek en Kinderziekenhuis

Dit keer heb ik ook het Child Health Hospital bezocht in Bundung. In dit ziekenhuis bevallen ongeveer 20 vrouwen per dag. Ik had van de moeder van een collega van mij gebreide babymutsjes meegekregen. De vrouwen waren hier heel erg blij mee. Gelukkig waren er voldoende mustjes zodat ik iedere baby van een mutsje kon voorzien. Zelfs de iets oudere baby’s kregen een mutsje, er waren namelijk mutsjes in diverse maten. We kunnen dit voorlopig ook in de toekomst blijven doen, want inmiddels hebben zich al meerdere dames aangemeld die de breinaalden ter hand hebben genomen.

Hot News

19-02-2021 - Fatu geslaagd!

Zo juist ontangen we bericht dat Fatu is geslaagd voor haar certificaat. Proficiat!

Update hulppost Batelling

Iedere 2e dinsdag komen er artsen en verpleegsters van het General Hospital uit Kwinella om kinderen van 1 tot 5 jaar te consulteren.  Ook de zwangere vrouwen worden dan gecontroleerd.

Benefiet concert

Zondag 16 februari was er een benefiet concert waarvan de baten ten goede kwamen aan onze projecten in Gambia. Het werd een wervelend concert met stormachtige toejuichingen van "Dennis" en een opbrengst van € 251.00.

Projecten

De Stichting Muzikale Vrienden van Gambia heeft tot nu toe de volgende projecten ondersteund:

 • Vervoersvoorziening
 • Communicatie
 • Bananenplantage - Kubuneh
 • Culturele groep - Kubuneh
 • School - Bundung
 • Schoolkeuken - Kubuneh
 • EHBO-post - Batelling
 • School - Batelling
 • Water in Bundung Mauritania
Stichting

Inspiratiebron

Wat ik zag tijdens een reis naar Gambia werd de inspiratiebron om iets te doen voor de gemeenschap

Doelstelling

 • Helpen daar waar kan
 • Aanschaffen van hulpmiddelen
 • Kleine en overzichtelijke projecten
 • Samen met lokale vrijwilligers

Bestuur

Het bestuur bestaat uit:

 • Dianne van Wissen
 • Anton van Meerkerk
 • Hans van der Eijk

In verband met nieuwe verplichtingen die aan ANBI organisaties zijn gesteld per 1 januari 2021, treft u hier een jaarlijks financieel verslag aan.

AVG

Ons privacy beleid leest u hier.

Webhosting gesponsord door Westland Hosting
Webdesign BJ Ruiterkamp